Wycieczka na plantację żurawiny
Studenci poznali gatunek, który z powodzeniem uprawia się w Polsce. technologię produkcji i walory zdrowotne. To wszystko, w trakcie zbiorów, na największej plantacji w Europie, w Nowinach koło Sandomierza. Wyjazd mógł zaintrygować jeszcze z jednego powodu. Owoce jagodowe – do nich należy żurawina - są charakterystyczne dla naszego klimatu, nigdzie na świecie nie uprawia się tak szerokiej gamy gatunków, w tak dużych wolumenach i tak wysokiej jakości. Z drugiej strony, jemy owoców mało. Brak owoców w codziennym odżywianiu to jedno z większych wyzwań, z którym mierzą się dietetycy. Dzisiaj patrząc na konsumpcję owoców i warzyw sumarycznie, tylko 15% - co ósmy Polak – je ich tyle ile powinien. Przypomnijmy, powinny stanowić połowę tego co jemy. Zapraszamy do obejrzenia relacji z tego niezwykle interesującego wyjazdu 😍
Zbiory żurawiny wyglądają niesamowicie! Sami spójrzcie! Cieszymy się, że nasi studenci mieli okazję wziąć udział w tym doświadczeniu! 🥰
Organizatorem wyjazdu byli: Zakład Żywienia Człowieka WNoZ WUM i plantatorzy owoców jagodowych, współpracujący w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!”. Projekt ten realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.