Zakład Żywienia Człowieka
×

Baza promotorów i zakres tematyczny

Promotor Zakres tematyczny Kontakt
Dr Beata Sińska
  • cukrzyca 1 i 2 typu - terapia behawioralna, dieta w cukrzycy, wiedza
  • ocena sposobu żywienia a ryzyko chorób metabolicznych
  • ocena wiedzy żywieniowej różnych grup populacyjnych
  • współczesne mody i trendy żywieniowe
  • suplementy diety wspomagające leczenie zaburzeń gospodarki węglowodanowej
  • społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych
beata.sinska@wum.edu.pl
   
Dr Alicja Kucharska   
  • ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności
  • ocena wiedzy żywieniowej
  • sposób żywienia a ryzyko chorób dietozależnych
  • edukacja żywieniowa, w tym edukacja kulinarna, w profilaktyce i leczeniu schorzeń dietozależnych
  • diety roślinne jako współczesny trend żywieniowy (dieta planetarna)
alicja.kucharska@wum.edu.pl
Dr Ewa Michota-Katulska
  • żywienie osób aktywnych fizycznie, dieta i suplementacja w sporcie
  • wiedza i zachowania konsumentów w zakresie żywności bezglutenowej/ekologicznej/tradycyjnej, GMO
  • problematyka marnowania żywności, sposobów ograniczenia w aspekcie zachowań konsumenckich, w tym zrównoważonej diety oraz technologicznym
  • żywienie w szpitalach i innych zakładach żywienia zbiorowego, jak przedszkole, szkoła
  • wiedza i zachowania żywieniowe wybranych grup konsumentów/pacjentów w aspekcie próchnicy i chorób przyzębia
ewa.michota-katulska@wum.edu.pl
Dr Magdalena Zegan
  • żywność funkcjonalna i jej znaczenie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób
  • składniki bioaktywne żywności
  • zachowania wobec wybranych grup suplementów diety, wiedza konsumentów na ich temat
  • żywienie osób aktywnych fizycznie i wybranych grup sportowców, zachowania, wiedza w tym zakresie
  • trendy w zachowaniach konsumentów
  • wiedza na temat/ zachowania wobec wybranych grup żywności (wygodna, wzbogacana)
magdalena.zegan@wum.edu.pl
Dr Zuzanna Zaczek
  • leczenie żywieniowe
  • żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach domowych i szpitalnych
  • ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych I leczonych ambulatoryjnie
  • zastosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP)
  • optymalizacja sposobu żywienia pacjentów z niewydolnością jelit
  • prehabilitacja w chirurgii i onkologii
zuzanna.zaczek@wum.edu.pl
Dr Marianna Hall
  • cukrzyca 1 i 2 typu - terapia behawioralna, dieta w cukrzycy, wiedza
  • zaburzenia metaboliczne w tym hipoglikemia reaktywna, insulinooporność
  • ocena sposobu żywienia a ryzyko chorób metabolicznych
  • suplementy diety wspomagające leczenie zaburzeń gospodarki węglowodanowej
  • dietoprofilaktyka chorób
  • żywienie osób aktywnych i sportowców
  • suplementacja osób aktywnych i sportowców
  • syndom REDs
  • zaburzenia odżywiania
marianna.hall@wum.edu.pl
Mgr Leszek Wronka
  • żywienie w ostrych i przewlekłych chorobach wątroby
  • żywienie pacjentów po transplantacjach
  • rola i znaczenie żywienia pacjentów z chorobami neurologicznymi
  • metody oceny stanu odżywienia
  • badania składu ciała (metoda bioimpedancji elektrycznej)
  • edukacja żywieniowa różnych grup populacyjnych w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych
leszek.wronka@wum.edu.pl