Baza promotorów i zakres tematyczny
Promotor |
Zakres tematyczny |
Kontakt |
Dr Beata Sińska |
- cukrzyca 1 i 2 typu - terapia behawioralna, dieta w cukrzycy, wiedza
- ocena sposobu żywienia a ryzyko chorób metabolicznych
- ocena wiedzy żywieniowej różnych grup populacyjnych
- współczesne mody i trendy żywieniowe
- suplementy diety wspomagające leczenie zaburzeń gospodarki węglowodanowej
- społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych
|
beata.sinska@wum.edu.pl |
Dr Alicja Kucharska |
- ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności
- ocena wiedzy żywieniowej
- sposób żywienia a ryzyko chorób dietozależnych
- edukacja żywieniowa, w tym edukacja kulinarna, w profilaktyce i leczeniu schorzeń dietozależnych
- diety roślinne jako współczesny trend żywieniowy (dieta planetarna)
|
alicja.kucharska@wum.edu.pl |
Dr Ewa Michota-Katulska |
- żywienie osób aktywnych fizycznie, dieta i suplementacja w sporcie
- wiedza i zachowania konsumentów w zakresie żywności bezglutenowej/ekologicznej/tradycyjnej, GMO
- problematyka marnowania żywności, sposobów ograniczenia w aspekcie zachowań konsumenckich, w tym zrównoważonej diety oraz technologicznym
- żywienie w szpitalach i innych zakładach żywienia zbiorowego, jak przedszkole, szkoła
- wiedza i zachowania żywieniowe wybranych grup konsumentów/pacjentów w aspekcie próchnicy i chorób przyzębia
|
ewa.michota-katulska@wum.edu.pl |
Dr Magdalena Zegan |
- żywność funkcjonalna i jej znaczenie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób
- składniki bioaktywne żywności
- zachowania wobec wybranych grup suplementów diety, wiedza konsumentów na ich temat
- żywienie osób aktywnych fizycznie i wybranych grup sportowców, zachowania, wiedza w tym zakresie
- trendy w zachowaniach konsumentów
- wiedza na temat/ zachowania wobec wybranych grup żywności (wygodna, wzbogacana)
|
magdalena.zegan@wum.edu.pl |
Dr Zuzanna Zaczek |
- leczenie żywieniowe
- żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach domowych i szpitalnych
- ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych I leczonych ambulatoryjnie
- zastosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP)
- optymalizacja sposobu żywienia pacjentów z niewydolnością jelit
- prehabilitacja w chirurgii i onkologii
|
zuzanna.zaczek@wum.edu.pl |
Dr Marianna Hall |
- cukrzyca 1 i 2 typu - terapia behawioralna, dieta w cukrzycy, wiedza
- zaburzenia metaboliczne w tym hipoglikemia reaktywna, insulinooporność
- ocena sposobu żywienia a ryzyko chorób metabolicznych
- suplementy diety wspomagające leczenie zaburzeń gospodarki węglowodanowej
- dietoprofilaktyka chorób
- żywienie osób aktywnych i sportowców
- suplementacja osób aktywnych i sportowców
- syndom REDs
- zaburzenia odżywiania
|
marianna.hall@wum.edu.pl |
Mgr Leszek Wronka |
- żywienie w ostrych i przewlekłych chorobach wątroby
- żywienie pacjentów po transplantacjach
- rola i znaczenie żywienia pacjentów z chorobami neurologicznymi
- metody oceny stanu odżywienia
- badania składu ciała (metoda bioimpedancji elektrycznej)
- edukacja żywieniowa różnych grup populacyjnych w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych
|
leszek.wronka@wum.edu.pl |