ZAKŁAD ŻYWIENIA CZŁOWIEKA – nauczane przedmioty
Rok akademicki 2023/24
Kierunek: Dietetyka
L.p. | Nazwa przedmiotu | Rok | Semestr | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Tryb stacjonarny, studia I stopnia | |||||||
1. | Nauka o żywności z elementami chemii żywności | 1 | 1 | ||||
2. | Podstawy żywienia człowieka | 1 | 1,2 | ||||
3. | Technologia potraw | 1 | 1,2 | ||||
4. | Diety i trendy żywieniowe | 2 | 1 | ||||
5. | Edukacja żywieniowa | 2 | 1,2 | ||||
6. | Podstawy dietetyki klinicznej | 2 | 1,2 | ||||
7. | Poradnictwo dietetyczne | 2 | 2 | ||||
8. | Ocena sposobu żywienia - przedmiot do wyboru | 2 | 2 | ||||
9. | Ocena stanu odżywienia - przedmiot do wyboru | 2 | 2 | ||||
10. | Warunki produkcji żywności i podstawy żywienia zbiorowego | 2 | 2 | ||||
11. | Żywienie osób ze zwiększoną aktywnością fizyczną | 2 | 2 | ||||
12. | Aspekty kulturowe w pracy dietetyka. Etnodietetyka | 3 | 1 | ||||
13. | Dietetyka w praktyce klinicznej | 3 | 1,2 | ||||
Tryb stacjonarny, studia II stopnia | |||||||
14. | Dietoprofilaktyka chorób | 1 | 2 | ||||
15. | Marketing i zarządzanie w dietetyce | 1 | 1 | ||||
16. | Suplementy diety | 1 | 2 | ||||
17. | Utrwalanie i przechowywanie żywności | 1 | 1 | ||||
18. | Zasady i organizacja żywienia zbiorowego | 1 | 1 | ||||
19. | Żywienie kliniczne | 1 | 2 | ||||
20. | Diety niekonwencjonalne i trendy żywieniowe | 2 | 1 | ||||
21. | Edukacja żywieniowa jednostek i grup | 2 | 1 | ||||
22. | Medycyna kulinarna | 2 | 1 | ||||
23. | Nutrisensoryka - przedmiot do wyboru | 2 | 1 | ||||
24. | Społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych | 2 | 1 | ||||
25. | Technologia potraw w dietetyce | 2 | 1 | ||||
26. | Żywność specjalna i funkcjonalna | 2 | 1 | ||||
Tryb niestacjonarny, studia II stopnia | |||||||
1. | Fizjologiczne i praktyczne aspekty wyboru żywności | 1 | 2 | ||||
2. | Marketing i zarządzanie w dietetyce | 1 | 1 | ||||
3. | Społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych | 1 | 1 | ||||
4. | Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe | 1 | 1 | ||||
5. | Utrwalanie i przechowywanie żywności | 1 | 1 | ||||
6. | Zasady i organizacja żywienia zbiorowego | 1 | 1 | ||||
7. | Żywienie człowieka | 1 | 2 | ||||
8. | Żywność specjalna i funkcjonalna | 1 | 2 | ||||
9. | Dietoprofilaktyka chorób | 2 | 1 | ||||
10. | Diety niekonwencjonalne i trendy żywieniowe | 2 | 1 | ||||
11. | Poradnictwo dietetyczne | 2 | 1 | ||||
12. | Praktyczne aspekty edukacji żywieniowej | 2 | 2 | ||||
13. | Dietetyka sportowa z elementami fizjologii wysiłku fizycznego | 2 | 2 | ||||
14. | Suplementy diety | 2 | 1 | ||||
15. | Technologia potraw dietetyce | 2 | 1 | ||||
16. | Żywienie kliniczne | 2 | 2 |