Światowy Dzień Cukrzycy
W dniu 14 listopada, zbiegającym się ze Światowym Dniem Cukrzycy, na terenie naszej uczelni zorganizowano inicjatywę edukacyjną mającą na celu podniesienie świadomości na temat profilaktyki cukrzycy.
W ramach wydarzenia, zarówno studenci, jak i pracownicy mieli możliwość dokonania analizy składu ciała oraz pomiaru glikemii. Inicjatywa ta została przeprowadzona przez członków studenckich kół naukowych, działających pod nadzorem Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z zasadami komponowania zbilansowanego jadłospisu oraz przekonać się, jakie produkty powinny znaleźć się na "zdrowym talerzu". Dodatkowo, na stoisku przygotowanych przez Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka prezentowano świeże warzywa i owoce, zachęcając do ich degustacji oraz wdrożenia do codziennej diety.