Podręcznik dla studentów Dietetyki
„Efektywne zarzadzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to aktualna w dobie zmian klimatu publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywości:
- Skala marnowania żywności
- Konsekwencje marnowania żywności
- Przeciwdziałanie marnowaniu żywności
- Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności
- Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania
- Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania
- Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta
- Sposoby ograniczania marnowania żywności
Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.
Recenzenci:
Dr hab. Magdalena Rudzińska
Dr hab. Aleksander Siger
Patron Medialny