Department of Geriatric Nursing
Department of Geriatric Nursing
×

Zespół

Obraz
wum zzc
UUID
12641cf4-f77e-4e67-86c8-de56c57818b5
Beata Sińska
Stanowisko
p.o. Kierownika Zakładu Żywienia Człowieka

Dr hab. n. o zdr. Beata Sińska

Absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka i GD, o specjalności Żywienie Człowieka i dietetyka. Od 2000 roku pracownik naukowo-dydaktyczny WUM, od 2006 roku na
stanowisku adiunkta.
Wieloletnie doświadczenie dydaktyczne i naukowe, m.in. w badaniach żywieniowych dotyczących zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia.
Współpraca z Klinikami szpitali WUM w ramach oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia m.in. dzieci chorych na cukrzycę 1 typu, edukacja dzieci i rodziców; ocena sposobu żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie stanu zdrowia jamy ustnej).

Wykładowca na wielu kursach doskonalących i studiach podyplomowych dla lekarzy i pielęgniarek. Autor i współautor kilkudziesięciu artykułów naukowych i rozdziałów w książkach, monografii stanowiących cenne źródło wiedzy dla dietetyków, lekarzy, pielęgniarek. 

Alicja Kucharska
Stanowisko
Adiunkt badawczo-dydaktyczny

Dr Alicja Kucharska

Absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka i GD, o specjalności żywienie człowieka i dietetyka, od 2003 roku pracownik naukowo-dydaktyczny WUM.  W 2009 roku obroniła rozprawę doktorską „Wpływ indywidualnej terapii dietetycznej na wybrane wskaźniki kliniczne i biochemiczne u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym pierwotnym oraz nadwagą lub otyłością”.

Posiada wieloletnie doświadczenie naukowe i dydaktyczne w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Brała udział w realizacji projektów naukowych w ramach Narodowego Programu Zdrowia, badań epidemiologicznych dotyczących żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowywała programy edukacji żywieniowej. Jest autorką/współautorką kilkudziesięciu publikacji naukowych, a także monografii oraz wystąpień konferencyjnych.

Główne obszary zainteresowań to:

  • ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności oraz ocena wiedzy żywieniowej,
  • edukacja żywieniowa, w tym edukacja kulinarna, w profilaktyce i leczeniu schorzeń dietozależnych,
  • diety roślinne jako współczesny trend żywieniowy (dieta planetarna).
Ewa Michota – Katulska
Stanowisko
Adiunkt dydaktyczny

Dr Ewa Michota – Katulska

Adiunkt dydaktyczny w Zakładzie Żywienia Człowieka WUM, absolwentka wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka SGGW, stopień naukowy doktora w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej uzyskała w 2004 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Prowadzi zajęcia na studiach I i II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu i Lekarsko-Stomatologicznego, jest autorem programów kształcenia i koordynatorem przedmiotów na kierunku Dietetyka i Higiena Stomatologiczna, członkiem Rad Programowych i Rady Pedagogicznej. Jest autorką/współautorką blisko 80 publikacji, a także rozdziałów w monografii oraz skryptach i recenzentem prac naukowych.

Uczestniczka wielu projektów badawczych oraz prac statutowych. Promotor oraz recenzent licznych prac magisterskich/licencjackich. Współorganizatorka Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka (2008 - 2022). Pełni rolę stałego recenzenta w kolejnych edycjach Warsaw International Medical Congress oraz Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez granic.

Magdalena Zegan
Stanowisko
Adiunkt dydaktyczny

Dr Magdalena Zegan

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, specjalność Żywienie Człowieka. Od roku 2007 zatrudniona w Zakładzie Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, obecnie na stanowisku adiunkta dydaktycznego.

Rozprawę doktorską pt.: Analiza zachowań konsumentów wobec produktów żywności funkcjonalnej obroniła w 2008 r. Uczestniczka wielu projektów badawczych oraz prac statutowych. Prowadzi zajęcia na studiach I i II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu i Lekarsko-Stomatologicznego. Autorka programów kształcenia dla kierunku Dietetyka, członek Rady Programowej i Pedagogicznej. Jest autorką/współautorką licznych publikacji, a także rozdziałów w monografii i skryptach. Recenzent kolejnych edycji Warsaw International Medical Congress oraz Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez granic. Promotor oraz recenzent wielu prac magisterskich i licencjackich. Współorganizatorka Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka (2008 - 2022).

Leszek Wronka
Stanowisko
Asystent dydaktyczny

Mgr Leszek Wronka

Absolwent Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Z Zakładem Żywienia Człowieka związany od 2009 roku jako wykładowca a od 2016 roku  zatrudniony na stanowisku asystenta.

Prowadzi zajęcia dydaktyczne (wykłady, seminaria, ćwiczenia) dla studentów studiów licencjackich i magisterskich na kierunku Dietetyka w zakresie Żywienia Człowieka Zdrowego, Edukacji Żywieniowej, Poradnictwa Dietetycznego oraz Dietetyki w Praktyce Klinicznej, gdzie koncentruje się na zastosowaniu praktycznych rozwiązań z jednoczesnym naciskiem na wykorzystanie odpowiedniej komunikacji.

Założyciel i opiekun Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Człowieka. Promotor prac licencjackich. Do głównych obszarów zainteresowań należą: ocena stanu odżywienia różnych grup ludności, badania składu ciała, edukacja żywieniowa różnych grup ludności, a także rola żywienia osób z chorobami wątroby i po transplantacjach.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                                            

Zuzanna Zaczek
Stanowisko
Asystent

Dr Zuzanna Zaczek

Absolwentka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. W 2017 roku uzyskała tytuł magistra broniąc pracę pod tytułem: Ocena stanu odżywienia wybranej grupy tancerzy zawodowych. Obecnie kontynuuje naukę w ramach studiów doktoranckich na tym samym wydziale, przygotowując pracę doktorską na temat: Optymalizacja żywienia i przyspieszenie rehabilitacji jelita u pacjentów z zespołem jejunostomii końcowej.

Pracuje jako dietetyk w Oddziale Klinicznym Żywienia i Chirurgii SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP, gdzie zajmuje się pacjentami żywionymi pozajelitowo i dojelitowo w warunkach domowych, a także pacjentami po rozległych zabiegach chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej i pacjentami z chorobami przewlekłymi przewodu pokarmowego. W ramach działalności naukowej i dydaktycznej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym od 2017 roku pełni rolę opiekuna Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego, w którym koordynuje kilkanaście projektów edukacyjnych i badawczych z zakresu żywienia klinicznego i dietetyki.

Wśród wspomnianych projektów warto wymienić: Let’s make science together

  • spotkania z naukowcami, mające na celu szerzenie wiedzy w zakresie prowadzenia badań naukowych oraz Pozytywne Odżywianie – bezpłatne porady żywieniowe dla osób z nabytymi niedoborami odporności. Jest inicjatorką i główną organizatorką Ogólnopolskiej Kampanii Społecznej #FeedThemAll
  • Żywienie bez granic, poświęconej szerzeniu wiedzy na temat żywienia, a także Międzynarodowej Konferencji Naukowej Żywienie bez granic. Członkini Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego. Do głównych zainteresowań zaliczają się: żywienie pozajelitowe i dojelitowe, żywienie w schorzeniach gastroenterologicznych: nieswoiste zapalne choroby jelit, zespół jelita drażliwego, zespół krótkiego jelita. 
Marianna Hall
Stanowisko
Asystent

Dr Marianna Hall

Absolwentka kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od 2020 roku zatrudniona w Zakładzie Żywienia Człowieka WUM na stanowisku asystenta.

Prowadzi zajęcia dydaktyczne, praktyki szpitalne, a także sprawuje opiekę nad Studenckim Kołem Naukowym Żywienia Człowieka. Dietetyk kliniczny w Klinice Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii w Państwowym Instytucie Medycznym w Warszawie  oraz szpitalnej poradni metabolicznej.

Główne obszary zainteresowań to zaburzenia metaboliczne, diabetologia, endokrynologia, dietetyka sportowa i fizjologia człowieka. Autorka pionierskiego badania klinicznego, które było pierwszym na świecie badaniem analizującym wpływ zaburzeń metabolicznych i czynnika żywieniowego na występowanie hipoglikemii reaktywnej. Zaangażowana w liczne projekty naukowe oraz edukacyjne. Dodatkowo jest dietetykiem zawodników Polskiej Kadry Narodowej w kolarstwie torowym, jak również sama jest utytułowaną zawodniczką Elity w kolarstwie szosowym i torowym.

Anna Strubińska
Stanowisko
Sekretariat

Mgr Anna Strubińska

Absolwentka Pedagogiki Wczesnoszkolnej na Uniwersytecie Śląskim oraz Wspomagania Dzieci z Problemami Rozwojowymi na Uniwersytecie Warszawskim. 
Dba o prawidłowy obieg pism i dokumentów.

Wspiera działalność zespołu naukowo-dydaktycznego Żywienia Człowieka i Zdrowia Publicznego.

Team

Kierownik: dr hab. n. med. Łukasz Czyżewski
Adiunkt: dr n. med. Elżbieta Kozak – Szkopek

Doktoranci:
mgr piel. Monika Pendraszewska
mgr piel. Brygida Krucińska
mgr piel. Zuzanna Strząska-Kliś
mgr piel. Krzysztof Torba

Pozostali pracownicy zaangażowani w proces nauczania:
mgr piel. Paula Iwaniuk
mgr piel. Wojciech Wrona

Sekretariat
Dorota Gromysz