Zakład Żywienia Człowieka
×

Przedmioty

ZAKŁAD ŻYWIENIA CZŁOWIEKA – nauczane przedmioty
Rok akademicki 2023/24

Kierunek: Dietetyka

L.p. Nazwa przedmiotu Rok Semestr
Tryb stacjonarny, studia I stopnia
1. Nauka o żywności z elementami chemii żywności 1 1
2. Podstawy żywienia człowieka 1 1,2
3. Technologia potraw 1 1,2
4. Diety i trendy żywieniowe 2 1
5. Edukacja żywieniowa 2 1,2
6. Podstawy dietetyki klinicznej 2 1,2
7. Poradnictwo dietetyczne 2 2
8. Ocena sposobu żywienia - przedmiot do wyboru 2 2
9. Ocena stanu odżywienia - przedmiot do wyboru 2 2
10. Warunki produkcji żywności i podstawy żywienia zbiorowego 2 2
11. Żywienie osób ze zwiększoną aktywnością fizyczną 2 2
12. Aspekty kulturowe w pracy dietetyka. Etnodietetyka 3 1
13. Dietetyka w praktyce klinicznej 3 1,2
Tryb stacjonarny, studia II stopnia
14. Dietoprofilaktyka chorób 1 2
15. Marketing i zarządzanie w dietetyce 1 1
16. Suplementy diety 1 2
17. Utrwalanie i przechowywanie żywności 1 1
18. Zasady i organizacja żywienia zbiorowego 1 1
19. Żywienie kliniczne 1 2
20. Diety niekonwencjonalne i trendy żywieniowe 2 1
21. Edukacja żywieniowa jednostek i grup 2 1
22. Medycyna kulinarna 2 1
23. Nutrisensoryka - przedmiot do wyboru 2 1
24. Społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych 2 1
25. Technologia potraw w dietetyce 2 1
26. Żywność specjalna i funkcjonalna 2 1
Tryb niestacjonarny, studia II stopnia
1. Fizjologiczne i praktyczne aspekty wyboru żywności 1 2
2. Marketing i zarządzanie w dietetyce 1 1
3. Społeczno-kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych 1 1
4. Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe 1 1
5. Utrwalanie i przechowywanie żywności 1 1
6. Zasady i organizacja żywienia zbiorowego 1 1
7. Żywienie człowieka 1 2
8. Żywność specjalna i funkcjonalna 1 2
9. Dietoprofilaktyka chorób 2 1
10. Diety niekonwencjonalne i trendy żywieniowe 2 1
11. Poradnictwo dietetyczne 2 1
12. Praktyczne aspekty edukacji żywieniowej 2 2
13. Dietetyka sportowa z elementami fizjologii wysiłku fizycznego 2 2
14. Suplementy diety 2 1
15. Technologia potraw dietetyce 2 1
16. Żywienie kliniczne 2 2