Główne Osiągnięcia
Pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka: dr Beata Sińska, dr Alicja Kucharska pod kierunkiem dr hab. Iwony Traczyk we współpracy z pracownikami z Zakładu Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu opublikowali raport dotyczący OPINII POLSKICH SPECJALISTÓW Z ZAKRESU ŻYWIENIA NA TEMAT ZNAKOWANIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ.RAPORT Z OGÓLNOPOLSKIEGO BADANIA PRZEKROJOWEGO, pdf |
Osiągnięcia za rok 2020/2021
- Udział w Ogólnopolskich badaniach oceniających wpływ pandemii COVID-19 na zachowania żywieniowe Polaków w zależności od umiejętności adaptacji i poziomu odczuwanego stresu prowadzone przez pracowników Zakładu Żywienia Człowieka
- Organizacji Konferencji XII Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka „Styl życia w dobie pandemii covid-19- wyzwanie dla dietetyka, psychologa, lekarza, fizjoterapeuty” - konferencja on-line
- Udział w projekcie "Dorosłość bez próchnicy" – Projekt nr POWR.05.01.00-00-0022/20 realizowany jest w makroregionie centralnym (województwo mazowieckie i łódzkie) przez Warszawski Uniwersytet Medyczny i Fundację Neuca dla zdrowia w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Okres realizacji projektu – 02.11.2020-30.06.2023.
- Udział w programie „Fundusze Europejskie Wiedza Edukacja Rozwój - "WUM for WUM" – poprzez wprowadzenie do planu nauczania na kierunku Dietetyka - przedmiotu Poradnictwo dietetyczne w ramach studiów pierwszego i drugiego stopnia.
- Udział merytoryczny w kampanii "Włącz żywienie do dziedziny", projekt realizowany przez WNoZ oraz Agencję PRHub w ramach współpracy w zakresie działalności naukowo-badawczej (pracownicy Zakładu są ekspertami merytorycznymi).
- Udział w realizacji projektu: Przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia i stanu odżywienia społeczeństwa polskiego ze szczególnym uwzględnieniem osób przebywających w jednostkach całodobowego pobytu, wraz z identyfikacją czynników ryzyka zaburzeń odżywiania, oceną poziomu aktywności fizycznej, poziomu wiedzy żywieniowej oraz występowania nierówności w zdrowiu", Narodowy program Zdrowia NPZ01/NPZ02/NPZ04 2016-2020 - Wdrożenie e-usług do obsługi procesów związanych z edukacją i egzaminami w WUM, Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020
- 1 pracownik Zakładu znalazł się w gronie 100 najlepiej ocenianych nauczycieli WUM w ostatnich pięciu edycjach ankiety studenckiej
- Prowadzenie badań w zakresie hipoglikemii reaktywnej i wpływu interwencji żywieniowej na spadek objawów sugerujących hipoglikemię.
- Organizacja Cyklu spotkań studentów dietetyki z absolwentami: Dietetyka i co dalej….
- Warsztaty w zakresu przygotowywania publikacji naukowych dla studentów - warsztaty prowadził dr hab. Mariusz Panczyk z Zakładu Zakładzie Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu
- Nagroda dydaktyczna da opiekuna SKN Żywienia Człowieka.- mgr Leszek Wronka
INNE
Udział w opracowaniu „Stanowiska polskich ekspertów dotyczącego zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej”,
http://ptsd.net.pl/wp-content/uploads/2015/09/Zasady_zywienia_dzieci_i_mlodziezy.pdf
oraz książki „Współczesna stomatologia wieku rozwojowego” pod red. Doroty Olczak-Kowalczyk, Joanny Szczepańskiej i Urszuli Kaczmarek
Zakład realizuje moduł „Postępowanie żywieniowe w chorobach nowotworowych i kardiologicznych”, stanowiący część projektu - "Współczesne wyzwania w diagnostyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych w praktyce lekarza", będący częścią cyklicznego szkolenia lekarzy POZ prowadzonego w ramach Programu Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) (projekt „Kształcenie podyplomowe lekarzy realizowane w innych formach niż specjalizacje w obszarach istotnych z punktu widzenia potrzeb epidemiologiczno-demograficznych kraju, ze szczególnym uwzględnieniem lekarzy współpracujących z placówkami podstawowej opieki zdrowotnej”).
- Opracowanie standardów kształcenia dla studiów pierwszego stopnia i drugiego stopnia na kierunku Dietetyka.
- Doprowadzenie do ustanowienia kierunku Dietetyka przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego w roku 2006.
- Rozpoczęcie po raz pierwszy w Polsce studiów magisterskich na kierunku dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu WUM w roku akademickim 2007/2008.
- Udział w realizacji wieloośrodkowego projektu badawczego: „ Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”.
- Udział w tworzeniu międzynarodowej sieci poświęconej kształceniu dietetyków w Europie „The Diet Network Management Group”.